Προτάσεις Π.Ι.Σ. σχετικά με τη λειτουργία Ιδ. Ιατρείων, Χειρουργείων και Ανοσοκατασταλμένων – Οδηγίες για τη χρήση μάσκας

Κατηγορίες: Featured, Νέα-Ανακοινώσεις

Aθήνα, 13/04/2020
Α.Π.: 5409

Προς Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας

 

Κοινοποίηση:

  • – Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια
  • – Υφυπουργό Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη
  • – Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Π. Πρεζεράκο
  • – Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλο
  • – Επιστημονικά υπεύθυνοι ΕΟΔΥ, Καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα
  • – Εκλέκτορες Π.Ι.Σ.
  • – Ιατρικές Εταιρείες της χώρας

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχοντας συμπληρώσει περίπου τέσσερις εβδομάδες από τον περιορισμό της λειτουργίας μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καθώς αφενός η νοσηρότητα των υπολοίπων παθήσεων πλην COVID-19 είναι παρούσα και η πανδημία εξαπλώνεται με διαχειρίσιμο ρυθμό, θεωρούμε αναγκαίο να αναπροσαρμόσουμε τη λειτουργία μας.

Προτείνουμε, τα ιδιωτικά ιατρεία εφόσον τηρούν τα μέτρα προστασίας (βλέπε σχετικό συνημμένο), θα πρέπει από 14/04/2020., εκτός από τα επείγοντα περιστατικά να επανέλθουν και στη φυσιολογική τους λειτουργία με βραδύτερους ρυθμούς.

Καθώς είναι σκόπιμο να μη συνωστίζονται ασθενείς στην αίθουσα αναμονής προτείνουμε να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού με ρυθμό ένας (1) ασθενής ανά τουλάχιστον τριάντα (30) πρώτα λεπτά. Ο ίδιος ρυθμός θα πρέπει να τηρείται και από τα εργαστήρια.

Φυσικά δε θα πρέπει να υπάρχουν συνοδοί, παρά μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητοι και στην περίπτωση αυτή ένας μόνο συνοδός και για παιδιά ένας γονέας. Οι συνάδελφοι που λόγω της φύσεως της ειδικότητάς τους πραγματοποιούν ενδοσκοπήσεις, αυτές θα πρέπει να προγραμματίζονται με ρυθμό μια (1) ανά ώρα.

Οι επεμβάσεις που δεν είναι επείγουσες, προτείνουμε από τις 21/04/2020 να επανέλθουν με ρυθμό δύο (2) επεμβάσεων συνολικά ανά χειρουργική αίθουσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα (στις δύο επεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται και τα επείγοντα).

Για ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι αναβάλλονται λόγω δέσμευσης των κλινών Μ.Ε.Θ. σε νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς για COVID-19, προτείνουμε να αρθεί ο περιορισμός, ώστε οι ασθενείς αυτοί να αντιμετωπίζονται εγκαίρως (π.χ. CA παγκρέατος, κ.λπ.).

Επίσης, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί ασθενών λόγω προέλευσης από περιοχές που δεν βρίσκονται σε επίσημη καραντίνα.

Προτείνουμε τέλος, την απαγόρευση των αισθητικών παρεμβάσεων γραφείου (Laser κάθε είδους, κ.λπ.).

 

Κατεβάστε επό εδώ τις Οδηγίες για χρήση μέσων ατομικής προστασίας σε αρχείο PDF